Ben Neden Uyanamıyorum?
Ben Neden Uyanamıyorum?
Pek çok kişi tarafından yaşanan sabahları erken uyanamama sorunu gün içerisinde yapılacak işleri de bir hayli aksatmaktadır. Sabahları uyanamayan kişiler düşük enerjiye sahip olup gün boyu yorgun hissedebilirler.
Uyku bozukluğuna varan durumlarda sabahları uyanamama sorunu genel sağlık durumunu da kötü etkileyebilmektedir.
Uyanamama sorunu insanların hem psikolojik hem de fizyolojik sağlıklarını olumsuz etkilediği için bu sorunu yaşayan kişiler ben neden uyanamıyorum diye araştırma yapmaktadırlar. Bu sorunun tek bir cevabı yoktur.
Ancak burada üzerinde durulabilecek bazı noktalar mevcuttur. Sabahları uyanamama sorununun nedeni gece geç yatmak ise uyku saatlerini düzenlemek ve gün içerisinde yorulacak aktiviteler yapmak da fayda vardır.
Gece geç saatlere kadar oturmak pek çok kişinin son derece keyif aldığı bir durumdur ancak bu durum bütün uyku düzenini olumsuz etkilemektedir.
Uzman gece 00.00 ile 03.00 arasında uykuda olmanın vücudun fizyolojik sağlığı açısından son derece önemli bulmaktadır. Bu saat aralığında uykuda olmak sabahları daha zinde kalkmayı da sağlamaktadır. Gece geç yatmanın nedenlerin bir tanesi de öğle saatlerinde uyumaktır.
Gündüz uykusu uyuyan kişiler geceleri uyumakta zorluk yaşamaktadır. Bu durum da sabahları uyanmayı olumsuz etkilemekte ve uyku düzeninde bir domino taşı etkisiyle yıkım yaratmaktadır. Burada uygulanabilecek en anlamlı çözüm gece yatma ve sabah kalkma saatlerini düzenleyerek gün içerisinde uyumamaya özen göstermek olacaktır.
Bununla beraber geceleri yatmadan önce televizyon ya da telefona bakmak yerine birkaç sayfa kitap okumak da zihnin daha dingin bir şekilde uykuya geçmesine yardımcı olacaktır.
Nasıl Daha İyi Bir Uyku Uyurum?
Sabah uyanamama sorununun bir nedeni olarak gece geç saatlerde yatmaktan söz ettik. Ancak sorun her zaman bu kadar basit olmayabilir. Kimi insanlar depresyon ya da çeşitli psikolojik sebeplerden ötürü uyumakta zorluk çekmektedir.
Bu durumda bir uzmandan yardım almak gerekmektedir. Geç uyuyan insanların pek çok sebebi olabilir. Bu nedenle öncelikle kişisel sebebi saptamak ve bu sebebi ortadan kaldıracak bir adım atmak gerekmektedir.
Öte yandan gece vaktinde uyuyup ancak yine de sabahları uyanmakta zorluk çeken kişiler de ben neden uyanamıyorum diye merak etmektedir.
Bu noktada hem psikolojik hem de bazı fiziksel rahatsızlıkları göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Uyku apnesi gibi uyku kalitesini bozan bir rahatsızlık yaşanıyor olabilir.
Bu nedenle yaşanan herhangi bir uyku problemi yaşanması durumunda nedenlerini saptamaya çalışmak, gerekli durumlarda bir uzman tarafından muayene edilmek gerekmektedir. Ancak uyku kalitesini artırmak ve daha iyi bir uyku uyumak için yapılabilecek bazı şeyler mevcuttur. Bunları şu şekilde listeleyebiliriz:
- Uyku saatlerini düzenlemek ve kişisel ihtiyacınıza göre en az 6 ya da 8 saat uyumaya özen gösterin.
- Uyku öncesi sakin aktivitelere yer vermek uyku kalitesini artıracak ve zihni boşaltmaya yardımcı olacaktır.
- Uyku öncesi ekran kullanımını ve keskin ışıkları azaltmak daha kaliteli bir uykuya yardımcı olmaktadır.
- Yatak odasındaki ışık ve ses gibi uyaranları yok etmek de son derece faydalıdır.
- Eğer ihtiyaç duyarsanız mutlaka bir uzmandan destek almalısınız.
Uyanamama Sorununa Çözüm Önerileri
Sabahları uyanamama sorunu için denenebilecek birkaç öneri vardır. Bu önerilerin başında sabahları uyanmaya yardımcı olacak bir ortam oluşturmak gelmektedir. Sabahları dağınık ve karanlık bir oda uyku eğilimini artırmaktadır.
Yatmadan önce odanın toplanması daha enerjik bir ortam oluşturur. Sabahları ise perdenin açılması içeriği ışığın girmesini sağlar ve ışıklı temiz bir oda güne enerjik başlamak için son derece faydalıdır.
Sabah erken kalkmak için kendinize nedenler belirlemeniz de işlerinizi son derece kolaylaştıracaktır. Erken kalkmanın hayatınıza katacağı pozitif etkileri düşünmek sizi motive edecektir.
Uyku eğilimi ve sabahları daha fazla uyanma isteğinin büyük bir kısmı psikolojiktir. Örneğin işe gitmek istemeyen bir kişi bu konuda motivasyonu olmadığı için sabahları uyanmak istemezken tatile gitmek için yola çıkacak olan bir kişi uyanmak konusunda çok daha başarılıdır.
Bu nedenle sabahları erken uyanabilmek için motive olmak son derece önemlidir. Sabah yataktan çıktıktan sonra esneme hareketleri ile basit egzersizler yapmak da güne enerjik başlamanıza yardımcı olmaktadır. Sabahları uyanır uyanmaz perdeleri açıp gün ışığının odaya dolmasına izin vermek ve birkaç dakika egzersiz yapmanın yanı sıra elini yüzünü yıkamak ve dişlerini fırçalamak da oldukça önemlidir.
Hem kişisel bakımın yapılması hem de temizlik hissinin verdiği pozitif enerji ile güne başlamak motivasyonunuzu artıracaktır.
Kaliteli Bir Uykuya Geçiş İçin Neler Yapılmalıdır?
Vakitlice yatmak ve sabahları uyanma rutinleri oluşturmak kadar uykuda geçirilen sürenin kaliteli olmasına da özen göstermek gerekmektedir. Kaliteli bir uyku uyumak için öncelikle gece saatlerinde uykuda olmaya dikkat etmek gerekmektedir. İnsan vücudu yüzlerce yıldır gündüz uyanık olup hava karardıktan sonra uyumaya adapte olmuştur.
Bu sebeple insan vücudunun uyku ihtiyacı akşam saatlerinden kuşluk vakti denilen sabahın ilk saatlerine kadar olan süre içerisinde giderilmelidir. Bu nedenle akşam mümkün olduğunda erken vakitte yatmak önemlidir.
Yattığınız odanın mümkünse karanlık olması da uykunun verimi oldukça yükseltecektir. Uykuya geçmeden kısa süre önce yemek yemek uyku esnasında rahatsızlık hissi verecek hatta kimi durumlarda kabus görmeye bile sebep olacaktır.
Bu nedenle uykudan en az 2 saat önce yemek yemenin kesilmesinde fayda vardır. Gece yatmadan önce kafeinli içecekler tüketmek de uyku kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Kendinize bir uyku öncesi rutini oluşturmak, hafif bir müzik dinlemek, birkaç sayfa kitap okumak ve sessiz bir ortamda uyumaya özen göstermek uyku kalitesini oldukça artırmaktadır. Eğer ilginiz varsa uyku öncesi meditasyon yapmak da derin uykuya geçmeye ve kaliteli uyumaya yardımcı olmaktadır.
Yoruma kapalı.