Ben Neden Süt İçmeliyim?
Ben Neden Süt İçmeliyim?
Anne babalar çocuklarının sağlıklı olması için onlara sürekli olarak süt içirmeye çalışırlar. Ancak kimi durumlarda çocuklar süt içmek istemez ve sürekli ben neden süt içmeliyim sorusunu sizlere yöneltirler. Böyle bir durumda da çocuğa sütü neden içmesi gerektiğini anlatmak en doğru tercih olacaktır.
- Süt içerisinde pek çok mineral ve vitamin bulunmaktadır. Bu yüzden çocuğun sağlığı için gerekli bir besin kaynağıdır.
- Süt; kalsiyum, fosfor ve protein içeriği zengin olan bir besin kaynağıdır. Bu sebepten dolayı da kemik dokunun gelişimi için oldukça önemlidir. Çünkü kemik dokunun gelişimi ve sağlığı için en önemli mineral kalsiyum olmakta ve bu mineral da sütte oldukça iyi miktarda bulunmaktadır.
- Süt proteini vücudun gelişimi açısından oldukça faydalıdır. Bundan dolayı özellikle büyüme ve gelişme çağında tüketimine özen gösterilmelidir.
- Sütün bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğu ve kanser riskini de azalttığı bilinmektedir.
- Sütün diş çürüklerine karşı koruyucu olduğu ve vücut ağırlığının kontrolünde de etkin olduğu bilinmektedir.
- Süt, sinir sisteminin fonksiyonlarını yerine getirme işlemine de yardımcı olmaktadır.
- Vücut direncinin gelişmesine ve kan yapımında fonksiyonu olan birçok vitamini de süt, bünyesinde barındırmaktadır.
- Süt; A, D, E ve K vitaminlerinin emilimini de sağlamaya yardımcı olmaktadır.
Tüm bu etki ve faydaları düşünüldüğü zaman süt tüketimine özen gösterilmesi gerekmektedir. Tabi bu tüketimi yaparken de aşırıya kaçmamak her zaman en doğru seçim olacaktır.
Süt Tüketimi Konusunda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Çocuğunuz ben neden süt içmeliyim sorusunu sizlere sorduğunda ona sütün faydalarını anlatabilir ve bu sayede de süt içmesini sağlayabilirsiniz. Tabi bunu yaparken de bazı noktalara dikkat etmeniz gerekecektir.
- İlk olarak her ürünün fazlası zarar olduğu gibi süt için de aynı durum mevcuttur. Bu yüzden çocuğunuzu süt tüketme konusunda ikna ettiğinizde aşırıya kaçmamaya özen gösteriniz.
- Süt tüketiminde aşırıya kaçmamak için çocuğunuzun yaşını dikkate alarak süt tüketmesini sağlayın.
- 6-12 aylık bir çocuk için anne sütüne ilaven 1 su bardağı süt tüketimi olabilir.
- 1-3 yaş için 2 su bardağı süt, 3-9 yaş için 2 su bardağı süt ve bir porsiyon da sütlü ürün olabilir.
- Bunların dışında hamilelik döneminde 3-4 su bardağı süt veya 2 su bardağı süt ve yanında 1-2 porsiyon sütlü ürün tüketimi olabilir.
- Yaşlılık döneminde ise 2 su bardağı süt tüketimi olabilir.
- Tüm bunların dışında süt tüketimi için en önemli dikkat edilecek husus tabi ki de kişinin alerjisinin olup olmadığı durumudur.
Her yaşta ve dönemde kişinin ihtiyacı olan mineral ve vitamin miktarı değişkenlik göstermektedir. Örneğin hamile bir birey hem kendisine hem de bebeğe yetecek miktarda vitamin ve mineral alması gerektiğinden süt tüketimi diğer dönemlere göre artmaktadır. Bu yüzden bu dönemlere dikkat ederek süt tüketimine özen göstermek en doğru seçim olacaktır. Hamilelik dışında özellikle büyüme çağında olan bireyler için de süt tüketim miktarı oldukça önemli olmaktadır.
Büyüme Çağında Süt Tüketiminin Önemi
Süt özellikle kemik dokusunun gelişimi ve diş çürüklerinin önlenmesi gibi birçok konuda insanlara yardımcı olan bir ürün olmaktadır. Bu etkilerinin yanı sıra özellikle büyüme çağında olan bir çocuğun boyunun uzaması, sağlıklı olabilmesi, sinir sistemi ve bağışıklık sisteminin iyi bir şekilde çalışabilmesi için de süt oldukça önemli olmaktadır. Tüm bu etkilerden dolayı da büyüme çağında olan bir çocuğun düzenli olarak süt içmesi gerekmektedir.
Süt belirli bir yaşa gelene kadar kişiler için oldukça faydalı bir ürün olmaktadır. Özellikle de bu faydası büyüme ve gelişme çağında daha da önem kazanmaktadır. Çünkü bir çocuk büyüme ve gelişme çağını atlattıktan sonra artık vücudunu değiştirmesi mümkün olmayacaktır. Bunun yanı sıra büyüme ve gelişme çağında yapılan hatalar ileride özellikle yaşlılık döneminde kişiye olumsuz bir şekilde dönecektir. İşte tüm bunların olmaması için de büyüme çağında süt tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Tabi süt tüketimi büyüme çağında oldukça etkili olsa da hiçbir zaman tüketim konusunda aşırıya da kaçılmamalıdır. Bu sayede hem büyüme çağı hem de yaşlılık dönemi büyük bir güvence altına alınabilir.
Büyüme çağı için süt tüketimi oldukça önemli olsa da büyüme çağından önce annenin hamilelik dönemi ve çocuğun emme dönemi de oldukça önemli olmaktadır. Bu yüzden bu dönemlerde de süt tüketimine her zaman dikkat edilmelidir.
Hamilelik ve Emzirme Döneminde Süt Tüketimi
Hamilelik döneminde annenin enerji, mineral ve vitamin ihtiyacı artacaktır. Çünkü vücudundaki besinlerin ve minerallerin bir çocuğu bebek tarafından kullanılacaktır. Bu durumda annenin sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmesi için de beslenmesine her zaman dikkat etmesi gerekecektir. Üstelik tüm bunların yanı sıra annenin yediği her besin bebeğin sağlığını da büyük ölçüde etkileyecektir. İşte bu sebeplerden dolayı anne adayı hamilelik döneminde normal dönemlerden daha fazla yemek yemek ve süt içmek zorunda kalacaktır. Hamilelik dönemi bittikten sonra emzirme dönemi de aynı şekilde devam edecektir. Anne emzirme dönemi içerisinde iken oldukça fazla enerji harcayacaktır. Harcadığı enerjinin tekrar dolması için de tükettiği besinlere her zaman dikkat edecek ve normalden daha fazla yiyip içmeye dengeli bir şekilde devam edecektir.
Anne bebeği doğurduktan sonra çocuğun beslenmesi için ise ilk 6 ay sadece anne sütünü vermesi yeterli olacaktır. 6 aydan sonra bebeğe ek besinlere başladığında uzman bir doktor ya da diyetisyen kontrolünde süt başta olmak üzere diğer besinleri de bebeğe vermeye başlayacaktır. Bu sayede de bebeğin hem anne karnında hem de doğduktan sonra sağlığına dikkat edilmiş olunacaktır.
Yoruma kapalı.