Ben Neden Grip Oluyorum?
Ben neden grip oluyorum özellikle sık sık grip olan kişiler tarafından sorulan bir sorudur. Soğuk havalarda olduğu gibi ayrıca mevsim geçişlerinde de gribin daha çok görüldüğü biliniyor. Kimi insanlar kış mevsimlerini ve mevsim geçişlerini grip olmadan geçirirler. Kimi insanlar ise çok daha sık grip olurlar. Bu sorunu yaşayan kişiler ise çare bulmak için araştırmalar yapıyorlar. Sık grip olmanın çeşitli sakıncaları bulunuyor. Karşılaşılacak olan sıkıntılardan korunmak için alabileceğiniz tedbirler bulunuyor.
Bağışıklık sistemi güçlü olan kişiler hastalıklara karşı daha dirençlidirler. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ise sadece gribe değil başka hastalıklara da daha kolay yakalanmaktadırlar. Normalde grip gibi solunum sistemi hastalıkları tek başına kişinin olumsuz sonuçlarla karşılaşmasına neden olmaz. Bunun yanında bağışıklık sistemini zayıflatan, kronik hastalıkları olan kişilerde ise olumsuz sonuçlar bulunuyor. Grip aslında virüs kaynaklı bir hastalıktır. Bundan dolayı kişi bu hastalığı geçirdiğinde aslında doğal bir bağışıklık kazanır. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ise doğal bağışıklık kazanmadığından sık sık kendilerini hasta hissedebiliyorlar.
Grip Belirtileri ve Bulaşma Nelerdir?
Kişinin kendini halsiz ve kırgın hissetmeye başlamasıyla grip belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Belirtilerin ortaya çıkması ile birlikte tedavisinin hemen başlaması gerekiyor. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişiler tedavi olmadığı takdirde daha ağır geçirmektedirler. Özellikle çocuklarda ve yaşlılarda hastalık ağır seyrettiğinde hastaneye yatış gerektirebiliyor. Bulaşıcı bir hastalık olan grip özellikle hava yolu ile bulaşıyor. Bundan dolayı da özellikle hasta olan kişilerle temas eden kişilerin grip olma ihtimali daha yüksektir. Grip ile çok benzer olarak soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonları bulunuyor. Grip belirtilerinin bilinmesi ile birlikte hastalıkların ayrılması mümkün oluyor. Grip belirtileri arasında şunlar yer alıyor.
- Boğaz ağrısı ve boğazda yanma
- Nefes alma güçlüğü
- Halsizlik ve kırgınlık
- Burun tıkanıklığı
- Burun akıntısı
- Yüksek ateş
- Baş ağrısı
Grip hastalığının özellikle soğuk havalarda salgın şeklinde görülmesinin nedenler arasında insanların kapalı mekanlarda bir arada bulunması yer almaktadır. Havanın soğuk olmasından dolayı mekanlar yeterince havalandırılmamaktadır. Bundan dolayı da içeride grip olan biri varsa aynı ortamda bulunan kişilere de bulaşıyor. Öksürük, nefes alıp verirken virüslerin ortama yayılması ile bulaşma ortaya çıkıyor. Gribin tedavi edilmemesi halinde zatürreye çevirme olasılığı bulunuyor. Bunun için mutlaka dikkat edilmesi ve tedavisi için geç kalınmaması gerekiyor.
Gripten Korunma Yolları
Kış ve bahar mevsimlerinin en sık görülen hastalıkları arasında grip bulunmaktadır. Oldukça sık görülen bir hastalık olsa da bundan korunmak için alabileceğiniz önlemler bulunuyor. Bunlar arasında öne çıkanlar arasında ise aşı yer alıyor. Kış mevsimi gelmeden önce aşı olunması ile birlikte grip olmaktan korunmanız mümkün oluyor. Aşı olmayan kişiler içinse en etkili yöntemler arasında maske kullanılması bulunuyor. Özellikle kapalı mekanlara girildiğinde ve kalabalık ortamlarda uzmanlar mutlaka maske kullanılması gerektiğini belirtiyorlar. Gripten korunmak için alabileceğiniz önlemler arasında şunlar yer alıyor.
- Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın: Pencerelerin açılarak havalandırılması içerideki virüslerin ortamdan uzaklaştırılması için çok yararlıdır
- Maske kullanın: Tek kullanımlık maskeleri sadece sağlıklı kişiler değil hasta olan kişilerin de kullanması gerekiyor. Böylece virüslerin diğer insanlara bulaşmasının önüne geçilebiliyor
- Aşı olun: Grip mevsimi olarak adlandırılan sonbahar ve kış mevsimleri başlamadan önce aşı olmalısınız
- Hijyene dikkat edin: Virüsler her ne kadar daha çok havadan bulaşıyor olsa da hasta olan kişilerin temas ettikleri yerlerden de bulaştığı biliniyor. Ellerinizi sık sık yıkadığınızda hijyene önem verdiğinizde gripten korunabilirsiniz
- Bol sıvı alın: Her gün iki litre su içmeyi ihmal etmeyin
- Düzenli beslenin: Beslenme programınızın düzenli olmasına önem verin. Özellikle vitamin ağırlıklı sebze ve meyve tüketmeyi ihmal etmeyin
Gripten Korunmak Mümkün Mü?
Gripten korunmak elbette mümkün bunun için yukarıda belirttiğimiz noktalara dikkat etmeniz yeterli olmaktadır. Sağlıklı bir hayat yaşamak için ilk dikkat etmeniz gereken önemli noktalar arasında hareketli bir yaşam öne çıkıyor. Özellikle spor yapan kişilerin grip olma olasılığı daha düşüktür. Bir sporcu olmasanız da düzenli yürüyüş ve egzersiz yaparak siz de sağlıklı bir bedene sahip olabilirsiniz. Kış mevsimlerinde özellikle C vitamini yönünden bol olan sebze ve meyveleri tükettiğinizde bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Kilonuza da dikkat etmelisiniz. Aşırı kilolu insanların bağışıklık sistemleri daha zayıftır.
Ben neden grip oluyorum diyorsanız öncelikle aşı yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Grip aşısı her yıl yapılması gerekiyor. Siz de her yıl sonbahar başlangıcında aşınızı yaptırmalısınız. Bu şekilde kendinizi koruyabilirsiniz. Soğuk aldığınızı hissettiğinizde eğer grip olmuş gibi hissediyorsanız ihmal etmemelisiniz. Hemen doktorunuz ile görüşerek tedavinizi başlatmalısınız. Pek çok insan ilaç tedavisini grip belirtileri geçtiğinde bırakmaktadır. Oysa bu çok yanlıştır ilaçların mutlaka tam olarak kullanılması gerekiyor.
Neden Grip Tekrar Ediyor?
İnsanlar bir yıl içinde pek çok kez grip olabilirler. Bu onların bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğunu ortaya koyar. Bağışıklık sistemini güçlendiren kişiler iyileştikten sonra tekrar hastalığı geçirmezler. Daha önce de belirttiğimiz gibi ilaç tedavisinin yarım bırakılması da hastalığın tekrar etmesine neden olmaktadır. Ayrıca klimaların düzenli bakımının yapılmaması nedeniyle ortamda bulunan virüsler dışarı atılmamakta aksine içeride dolaşmaya devam etmektedir.
Evinizi sık havalandırarak düzenli beslenerek bol sıvı tüketerek kendinizi gripten koruyabilirsiniz. Özellikle kronik hastalığı olan kişiler, çocuklar ve yaşlılarda grip sık tekrar edebiliyor. Bu kişiler için mutlaka ilave önlemler alınması gerekiyor. Şunu unutmamalısınız ki virüsler dünyada sürekli var olan tek hücreli organizmalardır. Bunların yaşattığı çeşitli hastalıklar olmakla birlikte tedavileri de mümkündür. Siz de grip olduğunuzu hissettiğinizde bunun olağan olduğunu bilmeli ve tedavi olmalısınız.
Yoruma kapalı.