Her soruya yanıt oluyoruz.

Ben Neden Çok Yiyemiyorum?

Ben Neden Çok Yiyemiyorum?

 

Ben neden çok yiyemiyorum sorusunun birçok farklı nedeni olabilir. Kişinin yaşam şartları, bedensel ve ruhsal sağlığı da en büyük etkenleri oluşturur. Tüm yaş gruplarında yemek yiyememe sorunu yani iştahsızlık görülebilir. Bu durum genel ve tıbbi olarak iştah kapanması, iştahsızlık olarak tanımlanmaktadır. Temel kalori ihtiyacının azalması, yemek yeme isteğinin azalması veya tamamen kaybolması anlamında değerlendirilir. Bazı durumlarda yemek seçiciliği veya besinlere karşı yaşanan fobi durumları da neden olabilmektedir. Fobi ve seçicilik durumları daha çok çocuklarda ve bebeklerde yaygın olarak görülür. Önlem alınamazsa yetişkinliğe kadar giden sorunlara neden olabilir.

Beslenme düzenindeki bu anormal davranışlar ve bozukluğun sebebi fizyolojik ve psikolojik nedenlerden dolayı olmaktadır. Yemek yememe ve iştahsızlık problemlerinin nedenlerinin belirlenmesi, yapılacak tedavinin ilk aşaması olarak görülür. İştahsızlık durumlarında genel olarak kilo kaybı, besinlere karşı isteksizlik, vücut kitle endeksinin bozulması, yorgunluk, halsizlik, regl sorunları, cilt kuruluğu sorunları yaşanmaktadır. İştahsızlık ve iştahsızlığa neden olan sorunların iyi anlaşılması çözümü için önemlidir.

 

Ben Neden Çok Yiyemiyorum Sorunu Nedir?

 

Ben neden çok yiyemiyorum sorunu olan iştahsızlık açıklaması, günlük tüketilmesi gereken besin miktarının azalmasıdır. Kişilerin hayatlarının her döneminde yaşadıkları iştahsızlık sorunları çoğunlukla:

  • Mide ve sindirim sistemi bozuklukları
  • Soğuk algınlığı rahatsızlıkları
  • Bağırsak ve karaciğer rahatsızlıkları
  • Fizyolojik ve psikolojik sorunlar

Genel olarak yaşanan birçok etken kişilerde iştahsızlık ve yemek yeme isteğinin azalmasına neden olabilmektedir. Günlük alınması gereken kalori miktarının karşılanmaması, iştahsızlık olarak tanımlanmaktadır. Bu durumda kişinin yaşam kalitesi düşer, keyifsizlik, yorgunluk ve bitkinlik yaşanır. Günlük kalori miktarı az olduğunda, alınması gereken mineral ve vitamin seviyesi de düşük olur. Kişilerin bağışıklık sistemi zayıflar ve daha çok hastalık yaşanabilir. Yetişkinlere nazaran çocuklarda ve bebeklerde yaşanan iştahsızlık sorunları, okul ve aile ortamlarında birçok psikolojik probleme de neden olabilir.

İlginizi Çekebilir;  Ben neden basketbol oynayamıyorum?

 

Yetişkinlerde Yaşanan Yeme Sorunları

 

Ben neden çok yiyemiyorum diye düşünen yetişkinlerde, yaşanan sorunların büyük bir kısmı fizyolojik olabilmektedir. Kronik enfeksiyon rahatsızlıkları, emilim bozuklukları, reflü ve mide sorunları, kalp ve dolaşım rahatsızlıkları, kist ve tümör oluşumları, nörolojik rahatsızlar neden olabilmektedir. Organlarda görülen fizyolojik nedenler, hormonal bozukluklar, endokrin sisteminden kaynaklanan rahatsızlıklar doğrudan iştahı etkileyen nedenlerdendir.

Troit, migren, diyabet, bağırsaklarda yaşanan düzensizlikler fizyolojik nedenlerden bir kısmıdır. Psikolojik olarak stres, depresyon gibi nedenlere bağlı olarak da iştahsızlık yaşanabilir. Aşırı stres vücutta kortizol hormonu salınımını artırarak iştah kesilmesine neden olur. Kronik hastalıklarda alınan ilaçlar tat ve koku almayı etkileyebilir ve bu durum iştahı olumsuz olarak etkiler. Yaşlılık durumları da iştahı direkt etkileyen nedenlerin başında gelir.

 

Gebelikte Yaşanan Yeme Sorunları

 

Ben neden çok yiyemiyorum diye düşünen gebelerde bu durum ilk üç ayda yaygın olarak görülür. Hamile kadınların gebelik döneminin ilk aylarında vücutta oluşan fiziksel ve hormonal değişimler, iştah kapanmasına neden olabilir. Yaşanan bu iştahsızlık durumu normal olarak değerlendirilir. Hamilelik sürecinde yaşanan mide bulantısı, kabızlık ve kusma durumları da kilo kaybına neden olabilir. Hamilelik durumunda kişilerin bazı besinlere karşı isteksizliği de iştahsızlık yaşanmasının sebepleri arasında yer alır. Hamileliğin ilk aylarında yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulması, kısa süreli egzersiz ve yürüyüşler, öğün sayısının artırılması iştahsızlık sorununu çözebilir. İlk üç ay sonrasında iştahsızlık ve kilo kaybı sorunları ortadan kalkar.

 

Bebeklerde Yaşanan Yeme Sorunları

 

Bebekler neden çok yiyemiyor sorunları ebeveynlerde yaşanan aşırı evham veya kaygıdan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumlarda aile hekimleri, anne ve bebek beslenmesinin düzenli not edilmesini isteyerek sorunu tespit edilmektedir.  Bebeklerde yaşanan iştahsızlık sorunları, katı gıdaya geçiş dönemlerinde alışma sürecinde yaşanabilir.

İlginizi Çekebilir;  Ben Kimlik Kartımı Oy Kullanırken Neden Götürmeliyim?

Yeni tat ve kıvama alışmakta zorlanan bebekler, anne sütünden vazgeçememe sorunları yaşayabilir. Bu durum kısa sürede aşılabilir. Diş çıkarma dönemlerinde huzursuzluk yaşayan bebekte iştah sorunları yaşanabilir. Bir yaşından sonra büyüme hızı azalan bebeklerin iştahlarında fizyolojik olarak azalma görülebilir. Demir eksikliği, fizyolojik hastalıklar, idrar yolu, bağırsak ve solunum yolu enfeksiyonları iştahsızlığa neden olabilir. Yapılacak tetkikler iştahsızlık sebeplerini açığa çıkarır.

 

Çocuklarda Yaşanan Yeme Sorunları

 

Ben neden çok yiyemiyorum diye düşünen çocuklarda, daha çok yutma problemi yaratan fizyolojik hastalıklar neden olmaktadır. Yutma problemi yaşayan çocuklar yemek yemede zorlandıkları için iştahları azalabilir.  İdrar yolu enfeksiyonları, kulak ve boğaz rahatsızlıkları iştahsızlık yaşanmasını sağlayabilir. Belli vitamin ve minerallerin eksikliği demir, çinko, magnezyum eksikliği de iştahsızlığa neden olabilir. Yapılacak testlerle eksik mineral ve vitamin takviyesi sorunları çözebilir.

Fizyolojik nedenlerin yanında çocuklarda yaşanan psikolojik sorunlar da iştah problemine neden olabilir. Aile, sosyal çevre ve okul hayatlarında yaşanan sorunlar iştahı direkt etkileyen faktörlerin başında gelir. Ergenlik problemleri de iştahsızlık sorunlarını doğurabilir. Aşırı yeme veya hiç yemek yememe şeklinde yaşanabilir. Yeme bozukluklarının temelinde düzensiz beslenme, aşırı abur cubur tüketilmesi, televizyon karşısında yemek yeme görülmektedir. Yanlış yetiştirme şekilleri, gıdanın ödül olarak sunulması da iştahı durumunu olumsuz olarak etkiler. Çocuklara düzenli olarak, ihtiyacı olacak besin ve miktarının verilmesi gerekir

 

İştah Sorununun Genel Sebepleri ve Çözümü

 

Ben neden çok yiyemiyorum sorununun genel olarak fizyolojik ve psikolojik nedenlerinin tespit edilmesi ve bunlara göre çözüm bulunması gerekir. Kişilerde yaşanan açlık hissinin azalmasına neden olabilecek etkenler:

  • Stres ve travma durumları
  • Koku ve tat almayı zorlaştıran hastalıkların tümü
  • Gebelik ve emzirme dönemleri
  • Kronik ağrılar ve migren
  • Troit, anemi ve B12 eksikliği
  • Diyabet, kanser ve bağırsak problemleri
  • Yaşlanma ve hormonal dengesizlikler
İlginizi Çekebilir;  Deprem Neden Gece Olur?

Kişilerde yaşanan iştahsızlığa neden olabilecek sorunlar tespit edildikten sonra bunların etkilerinin azaltılması yönünde tıbbi çalışmalar yapılabilir. Yemek yiyememe sorunları uzun süre ve aşırı kilo kaybına neden olduğunda, önlem alınmasını gerektiren ciddi bir durum oluşturur.

Bazı dönemlerde yaşanan geçici durumlara, mevsimsel değişikliler gibi dış etkenler neden olabilir. Bu durum iyi gözlemlenerek takip edilmelidir. Psikolojik nedenlere bağlı olan iştahsızlık durumlarında ortam değişikliği, meditasyon ve hafif egzersizler çözüm olabilmektedir.

Yoruma kapalı.