Her soruya yanıt oluyoruz.

Ben Neden Çok Terliyorum?

Ben Neden Çok Terliyorum?

 

Pek çok insan yaşadığı vücut anomalilerine bakarak, ben neden çok terliyorum? şeklinde soruların cevabını arıyor denilebilir. Bunun nedeninin öncelikle ruhsal mı yoksa yalnızca fiziksel mi olduğu konusunda kendinizi gözlemlediğinizde, cevabına yönelik ipuçlarını bulabilmek mümkündür. Terlemelerin aşırı boyutlara ulaştığını düşündüğünüzde, mutlaka bir hekim desteği almanız tavsiye edilmektedir. Ruhsal sorunlar, terleme konusunda oldukça etkilidir. Bununla ilgili de kendinizi iyi durumda görmüyorsanız, mutlaka bir profesyonel psikolojik yardım almalısınız.

Aşırı terleme insanın hayatını olumsuz yönde etkilediğinden, insanlar bu sebepten dolayı hayatlarının kısıtlandığını gördükçe, ne yapacaklarını bilemez duruma gelirler. Ayrıca, bir noktadan sonra artık toplum içine karışmak, büyük sıkıntılara sebep olur. Günümüzde aşırı terlemeyle ilgili tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Yaz aylarında fazla terlemenin olması elbette mümkündür fakat kışın da çok fazla terleyen insanlar için bunun normal olmadığını söylemek gerekir. Terleme kabusa dönüştüğü andan itibaren, hayat tarzınızı düzenleyerek, bununla ilgili değiştirmeniz gerekenlere odaklanabilirsiniz. Hayat tarzına göre değiştirmeniz gereken alışkanlıklar bulunmaktadır:

  • Çok fazla sigara ve alkol tüketimi
  • Çok kalın ve yanlış giyim tercihi
  • Acılı ve baharatlı yiyecek tüketimin çok fazla olması
  • Aşırı spor yapmak
  • Çok sıcak olarak kahve ve çay tüketmek
  • Pamuklu yerine sentetik kıyafetler giymek
  • Çok stresli, kaygılı ve heyecan düzeyi yüksek biri olmak

Hayatınızda bu konuyla ilgili değişiklikler yapmanıza rağmen, hala aşırı terlemeden yakınıyorsanız, bunun nedenini bir hekim kontrolünde değerlendirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir;  Ben Neden Balık Tüketmeliyim?

 

Aşırı Terleme Kimlerde Daha Fazladır?

 

Bölgesel aşırı terlemenin nedenlerine dair farklı bilgilere ulaşılabilir. Kadınlarda ya da erkeklerde görülme oranlarına bakıldığında, bunun eşit olduğu yönünde veriler bulunabilir. Ancak altta yatan hastalıklar düşünüldüğündeyse, kadınlarda görülme oranının daha yüksek olduğuna dair bulgular daha inandırıcı demek doğrudur.

 

Aşır Terleme Hangi Hastalıkların Habercisidir?

 

Normal seviyede terleme oldukça sağlıklı olmakla birlikte, vücudun vermesi gereken bir tepki olduğu bilinir. Bunun yanı sıra, devamlı aşırı terleme durumuyla karşı karşıya kalınıyorsa, bazı hastalıkların sebebi sayılır. Aşırı terlemenin nedenleri, normal terlemeden farklı ele alınır. Aşırı terleme denildiğinde, bunun öncelikli nedeni hiperhidrozistir.

Birinci tip hiperhidrozis tespit edildiyse, genetik faktörlerin ilk sırada önem arz ettiği söylenebilir. Bu konuda sorun yaşayan kişilerin ailesinde, % 60 oranında hiperhidrozis hastalığı vardır. Bu da ter bezlerinizin normale göre 4-5 kat daha fazla çalışmasıyla ilgilidir. İkici tip hiperhidrozisse, daha başka hastalıkların olduğunu haber verir:

  • Şeker ve akciğer hastalıkları
  • Kalp ve troid hastalıkları
  • Bazı kanser türleri
  • Menopoz
  • Ateşli hastalıklar ve enfeksiyonlar
  • Düşük kan şekeri
  • Solunum ve kalp yetmezliği
  • Obezite ve fazla kilo
  • Guatr
  • Depresyon

İkinci tip hiperhidrozis sorunu çerçevesinde araştırılabilir.

 

Çocuklarda ve Bebeklerde Aşırı Terlemenin Nedenleri

 

Hiperhidrozis hastası olup, aşırı terleme görülmeyen insanların olduğu söylenebilir. Bununla birlikte, özellikle geceleri aşırı terleyen pek çok hastanın varlığı söz konusudur. Bazı hastalıklar, gece aşırı terleme yapabilir. Kalın yatak örtüleri ve gece kıyafetleri, bazı ilaçların yaptığı yan etkiler, uyuşturucu kullanımı, gece uykudayken baş ve boyun bölgesinin yoğun terlemesine neden olur.

Bebeklerde görülen aşırı terlemeyse, hava sıcaklığının yüksek olduğu zamanlarda kat kat giydirilmeleriyle ilgili olabilir. Bebeğiniz bu durumu yaşıyorsa, bebeğinizin nefes alıp verme düzenine, vitamin eksikliği olup olmadığına, kullandığı ilaçların etkilerine, ağlarken tıkanıklık yaşayıp yaşamadığına ve geniz eti sorununa dikkat etmeniz önerilir.

İlginizi Çekebilir;  Ben Neden Grip Oluyorum?

Aşırı terleme şikayetleri, yaş grubuna göre değişiklik gösterebilir. Çocukluk çağındaki kişilerde, el terlemesinden daha fazla yazı yazarken kağıdı ıslatma, bilgisayar klavyesinin ıslanması gibi durumlar yaşanabilir.

 

Ellerde Aşırı Terlemenin Nedenleri

 

Erişkin olduktan sonra da tokalaşmaktan kaçınmak gibi, sosyal ilişkilerde problemler görülebilir. Avuç içlerinde damla damla görülen terleme, günlük hayatı olumsuz etkiler. Günlük hayattaki faaliyetleri engellediğinden, tüm işlerde kullandığımız ellerimizin işlevine zarar verir.

Stres, huzursuzluktan dolayı yaşanan bir sorun ve lenf sistemi bozukluğuna kadar giden rahatsızlıklar, ellerde yoğun terlemenin nedenidir. Bu sorunun temelinde hem psikolojik hem fizyolojik sorunlar yatar. Endişe, sinirlilik, gerginlik, bu anlamda psikolojik etkenlerden sayılırken, ter bezlerinin aşırı çalışması, fizyolojik açıdan incelenebilir.

 

Aşırı Terlemenin Çözümü İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

 

Ben neden çok terliyorum? problemiyle baş etmek zorunda kalan pek çok kişinin, bunun nedenini öğrenmek ve bununla ilgili çözüm yolu aramak adına, nereye başvuracağı konusunda bilgi sahibi olmadığını söylemek gerekir.

Aşırı terlemenin nedeninin teşhisi ve tedavisi için hangi bölüme gidileceğini bilmeyenlerdenseniz, bir göğüs cerrahisinden randevu alabilirsiniz. Doktorunuz bu konuyla ilgili başka hastalıklardan şüphe duyuyorsa, mutlaka yönlendirdiği bölümdeki uzman hekime gitmelisiniz. Cilt sorunlarınızdan dolayı aşırı terleme yaşıyorsanız, dermatoloğa giderek, buna çözüm bulabilirsiniz. Dahiliye doktorları bunun asıl nedenini bulmak amacıyla, çeşitli testler uygular. Bu testler neticesinde, aşırı terlenmenin hangi hastalıktan kaynaklandığını öğrenebilirsiniz. Bunun beklenilecek ve boyun eğilecek bir hastalık olmadığının farkında olarak, bu fiziksel ve sosyal açıdan kişinin hayat kalitesini düşüren rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.

Aşırı terlemenin kimlerde daha fazla görüldüğü göz önünde bulundurulduğunda, daha fazla 18-25 yaş aralığında olduğu ifade edilebilir. Bölgesel olarak aşırı terlemenin şiddeti, genel itibariyle erişkin yaşa doğru artış gösterir. Nadiren kendiliğinden geçtiği görülür. Tüm vücutta görülen aşırı terlemenin de altta yatan sağlık sorunu teşhis edilmeden geçmesi olası değildir.

İlginizi Çekebilir;  Ben Neden Deprem Çantası Hazırlamalıyım?

 

Aşırı Terleme İçin Bitkisel Çözümler

 

Rahatsız edici bir kokuya neden olan aşırı terleme, pek çok insanın bir an önce gidermeyi düşündüğü sorunların başındadır. Bununla ilgili bitkisel yöntemler denemek isterseniz, kesin kanıtlanmış bir tedavi yöntemi olmamakla beraber, buna bir çözüm bulabilirsiniz. Son yıllarda fazlasıyla popüler olan yeşil çay tüketimi sağlınızda bir problem yaratmayacaksa, bu konuda çözüm alternatifi olabilecektir. Aynı şekilde siyah çay tüketimi aşırı olmadığı sürece, vücut ısısını dengeleyerek, şiddetli terlemeyi önleyebilir.

Bitkisel içerikli deodorantlarla, aşırı terlemenin verdiği rahatsızlığın önüne geçebilirsiniz. Ev yapımı deodorantlar, bu yönde fayda sağlayabilir. Terden dolayı oluşan bakteri ve mantarları yok ederek, kötü koku oluşumunu böylece engellemiş olursunuz.

Yoruma kapalı.